scale-731841_1280

De balans tussen draaglast en draagkracht

Als je intensief voor een naaste zorgt, houd je dat alleen vol, als je jezelf niet voorbij loopt.

Het gaat daarbij om de balans tussen draaglast en draagkracht.

De draaglast kun je zien als de zorg die je draagt voor de  ander. Daarbij speelt de relatie die je hebt met die persoon-goed of gespannen- een grote rol.  Verder kan  het verschil maken of  er sprake is van gedrags-,  psychische of lichamelijke problemen.  Ook de woon-werksituatie van de persoon voor wie je zorgt speelt mee.

De draagkracht is de mate waarin je in staat bent om om te gaan met de situatie waarin je zit. Dat heeft dan weer te maken met je eigen situatie, zoals je gezondheid, je woon-en werkomstandigheden en de mensen in je omgeving waarvan je hulp en steun  mag verwachten.

Samen met jou sta ik stil bij jouw situatie. Als je  lichamelijke klachten hebt  is het belangrijk om eerst je huisarts te raadplegen. Als lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten of  in combinatie met de behandeling door de huisarts of specialist kunnen wij samen aan de slag gaan.

Allereerst is het belangrijk om zicht te krijgen op hoe het er bij jouzelf voorstaat wat betreft je draagkracht. Vervolgens bepalen we samen wat op dat moment het meest belangrijk is om mee aan de slag te gaan. Dingen die je dan tegen kunt komen zijn:

  • Zelfzorg in de vorm van voldoende slaap, gezonde voeding en ontspanning
  • Herkennen van stress-signalen
  • Je eigen behoeften erkennen en durven aangeven
  • De balans opmaken tussen wat je energie geeft en wat energie kost
  • Omgaan met wat er allemaal  speelt in het contact met de naaste voor wie je zorgt
  • Omgaan met gevoelens als angst, verdriet, schuldgevoelens, boosheid, eenzaamheid, verdriet

Ik ondersteun je vooral bij het vinden van  en doen wat jij nodig hebt om weer met energie en vertrouwen het leven aan te gaan. We werken vanuit ACT: Acceptance and Commitment Therapy,  een manier van werken die daar heel geschikt voor is. Kijk hier voor meer informatie over therapie op basis van ACT.

Voor regelzaken of praktische ondersteuning kan ik je (belangeloos) verwijzen naar andere instanties die je op vrijwillige of professionele basis kunnen helpen.

Op die manier help ik je de balans tussen draaglast en draagkracht te herstellen.

Omdat ik aangesloten ben bij een beroepsvereniging, vergoeden de meeste zorgverzekeraars de therapie gedeeltelijk vanuit het aanvullend pakket. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Hoe werkt  het?

  • Een kennismakingsgesprek kan telefonisch of in mijn praktijk plaatsvinden, is gratis en duurt maximaal 30 minuten.
  • Als we daarna besluiten om samen verder te gaan, geef ik je een intakeformulier mee, dat je thuis op je gemak in kunt vullen.
  • Tijdens onze eerste afspraak bespreken we het ingevulde formulier.  Verder gaan we dan  in op wat jouw vragen en verwachtingen zijn en bekijken we hoe we hier mee aan het werk kunnen gaan.
  • De duur van een traject is afhankelijk van jouw hulpvraag en mogelijkheden. Gemiddeld kun je uitgaan van vijf tot 15 keer; korter kan en langer komt ook voor.
  • De tijd tussen twee afspraken is 1 tot 2 weken.
  • Regelmatig staan we samen stil bij de vraag of we op de juiste weg zijn en kunnen we als dat nodig is bijsturen.

toetsenbord

  • Juist als je mantelzorger bent, is de kans groot dat je niet altijd gemakkelijk van huis weg kunt en/of krap in je tijd zit. Daarom bestaat de mogelijkheid om de afspraken in mijn praktijk af te wisselen met video-gesprekken (vergelijkbaar met Skype, maar met een beveiligde verbinding) en/of mailcontact.

 

Veiligheid en vertrouwen

De therapiesituatie kun je zien als een plek, waarin je nieuwe manieren van omgaan met jezelf en je omgeving kunt onderzoeken.  Met mijn opleiding en ervaring kan ik je een veilige begeleidingsrelatie bieden. Ik ben aangesloten bij een beroepsvereniging en blijf me voortdurend ontwikkelen door bijscholing, supervisie en intervisie.

Als je meer wilt weten, kun je contact met me opnemen via het contactformulier of per telefoon.

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek, waarin we kunnen bekijken wat ik voor je kan betekenen. Dat verplicht je tot niets en is gratis.