Therapie op basis van ACT

Als je iets naars hebt meegemaakt, of in een situatie zit waarin je je niet op je plek voelt, kan het zijn dat je je afschermt voor bepaalde dingen in jezelf of in je omgeving. Op korte termijn kan dat  je helpen, maar als je het voor een langere tijd blijft doen, gaat het je blokkeren.

Je kunt te maken krijgen met gevoelens als angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, depressieve gevoelens en met lichamelijke klachten waardoor het nog moeilijker wordt om iets aan je situatie te veranderen. Je staat stil, omdat je nieuwe ervaringen moeilijk kunt toelaten en jezelf daardoor de kans ontneemt om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

IMG_0803

Het uitgangspunt van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is, dat het uit de weg gaan van moeilijkheden onze problemen juist vergroot.

  • Stel je voor dat je zou leren om je gedachten niet meer zo serieus te nemen en dat je weer onbevangen in het hier en nu zou komen te staan.
  • Stel dat je in staat bent om alles wat je tot nu toe liever uit de weg gaat toe te laten, waardoor je het gevecht met je angsten niet meer aan hoeft te gaan.
  • Stel dat je een nieuwe, zachtaardige relatie met jezelf creëert, los van je zelfbeeld en alles wat je van jezelf moet.
  • Wat als je zou ontdekken hoe jij je leven het liefste vorm zou willen geven, en je manieren krijgt aangereikt die je in staat stellen om je eigen pad te gaan bewandelen?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een therapievorm die dat allemaal in zich draagt. Het is een bewezen effectieve methodiek die zowel elementen uit de gedragstherapie als vanuit de oosterse psychologie in zich draagt. Er is aandacht en erkenning voor de pijn of spanningen die je met je meedraagt en je leert hoe je daarmee om kunt gaan. Je staat stil bij wat jouw leven zinvol maakt en van daaruit kun je je leven richting geven.

Dat gaat niet vanzelf. ACT is een actieve therapie waarbij in en buiten de sessies veel geoefend wordt. De oefeningen zijn afwisselend en kunnen zo ingezet worden dat ze goed aansluiten bij wat jij nodig hebt.

 

400px-ACT_hexaflex

 

Zes kernprocessen

In elke ACT-therapie of training komen 6 onderdelen aan bod:

  • Acceptatie: ruimte maken voor vervelende gevoelens
  • Defusie: afstand nemen van gevoelige gedachten
  • Zelf als context: op een andere manier naar jezelf kijken
  • Hier-en-nu: aandacht leren richten op het hier-en-nu
  • Waarden: stilstaan bij wat jij belangrijk vindt
  • Toegewijde actie: investeren in de dingen die je belangrijk vindt

 

 

Al deze onderdelen hangen met elkaar samen en door hieraan te werken vergroot je je psychologische flexibiliteit. Je wordt veerkrachtiger, kunt beter omgaan met de moeilijkheden op je pad en daardoor komt er meer ruimte in je leven.

Door met ACT aan de slag te gaan, verandert er echt iets in de basis van waaruit je leeft en hoe je leeft. Juist dat maakt dat ACT vrijwel voor iedereen iets kan betekenen!

footprint-2353510_1920
Een pad ontstaat door te lopen (Chinese Wijsheid)

Hoe werkt het?

Als we na een kennismakingsgesprek besluiten om samen verder te gaan, geef ik je een intakeformulier mee, dat je thuis op je gemak in kunt vullen.

Tijdens onze eerste afspraak bespreken we het ingevulde formulier.  Verder gaan we dan  in op jouw vragen en verwachtingen en bekijken we hoe we hier mee aan het werk kunnen gaan.

De duur van een traject is afhankelijk van jouw hulpvraag en mogelijkheden. Gemiddeld kun je uitgaan van vijf tot 15 sessies van een uur; korter kan en langer komt ook voor.

De tijd tussen twee afspraken is 1 tot 2 weken.

ACT werkt zo goed, omdat er niet alleen gepraat, maar vooral ook veel geoefend wordt. Daarom krijg je na elke afspraak oefeningen mee voor thuis.

Mijn cliënten kunnen gratis gebruik maken van de ACT-Guide app. Deze kun je installeren op je telefoon of tablet en vervolgens stuur ik je na elke sessie informatie en oefeningen toe waarmee je thuis aan de slag kunt. De afwisseling van heldere informatie, animaties audiobestanden met mindfulness oefeningen  en zelfs spelletjes motiveren je om echt stappen te gaan zetten. Het mooie van deze app is dat ik als therapeut kan aansluiten bij jouw tempo en behoeften.

Regelmatig staan we samen stil bij de vraag of we op de juiste weg zijn en kunnen we als dat nodig is bijsturen.

 

Veiligheid en vertrouwen

De therapiesituatie kun je zien als een veilige plek, waarin je nieuwe manieren van omgaan met jezelf en je omgeving kunt onderzoeken.

Ik ben aangesloten bij een beroepsvereniging (LVPW)  en de overkoepelende organisatie (RBCZ) en blijf me voortdurend ontwikkelen door bijscholing, supervisie en intervisie.

Als je meer wilt weten, kun je contact met me opnemen via het contactformulier of per telefoon.

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek, waarin we kunnen bekijken wat ik voor je kan betekenen. Dat verplicht je tot niets en is gratis.