Angst

Angst is er in allerlei vormen. Voorbeelden zijn:  sociale angst, faalangst, angst ten gevolge van een traumatische ervaring, fobieën. Soms gaat angst je leven bepalen, bijvoorbeeld doordat je alles doet om moeilijke situaties uit de weg te gaan.  Of  misschien ben jij meer een “vechter”  en ben je hard geworden voor jezelf en misschien ook voor de mensen om je heen. Een andere manier om angst niet te hoeven voelen is jezelf  verdoven met alcohol of drugs.

 

Ik kom al deze manieren van omgaan met angst voortdurend tegen in mijn praktijk en zeker  ook in het dagelijks leven. Het is zo begrijpelijk dat we alles doen om mee te kunnen met de mensen om ons heen en die angst niet  willen voelen. Voor sommigen van ons is het simpelweg een manier van overleven geworden. Als je in je leven te maken hebt gekregen  met traumatische ervaringen kon je waarschijnlijk niet anders. Maar wat als deze manier van overleven je leven zo gaat beperken dat je er (levens)moe of zelfs ziek van wordt?  De strategie van omgaan met angst die  jou in een bepaalde periode van je leven heeft geholpen houdt je nu misschien wel tegen om ècht te leven en te genieten.

Om uit die situatie te komen, moet je je vaste patronen doorbreken, want

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg (Albert Einstein)

Juist als je bang bent moet je dus enge dingen gaan doen.

Hoe tegenstrijdig is dat!? En waarom zou je eigenlijk?

Achter angst schuilt verlangen.

Er wordt wel gezegd: achter je angst schuilt je verlangen. Weten en voelen waar je diep vanbinnen naar verlangt kan je helpen om uit je comfortzone te stappen. En dat mag echt stap voor stap, je hoeft niet meteen in het diepe te springen. Het gaat om stilstaan bij de dingen waar je blij van wordt en daar dan iets mee gaan doen. Het mogen heel kleine stapjes zijn en je hoeft niet nu al precies te weten waar je naartoe wilt. Dat komt wel. Zoek ook iemand op met wie je kunt praten over de dingen waar je blij van wordt, of als je dat niet weet, praat met anderen over je zoektocht naar wat jou positieve energie geeft.

 

En die angst dan? Die hoeft niet weg, die hoort erbij. Je draagt de angst met je mee, zoals op de steen die Puck hier bij zich heeft. Op de ene kant staat angst staat en op de andere kant verlangen. Het is één en dezelfde steen. Maar door meer ruimte te geven aan je verlangen, verschuift de angst op steeds meer momenten op de achtergrond. En je leven wordt er  een stuk leuker op.

Je hoeft het niet alleen te doen

Makkelijk gezegd? Ja dat is zo. Soms lukt het je niet in je eentje. Professionele hulp zoeken is dan een heel dappere en logische keuze. Vraag advies aan je huisarts of ga zelf op zoek naar een hulpverlener die bij jou past. Kies liefst wel voor een professionele hulpverlener die aangesloten is bij een beroepsvereniging.  En natuurlijk ben je van harte welkom in mijn praktijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angst en verlangen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.