Therapeut Wendy Teunissen helpt met de vraag, ‘Wat wil ik nou echt?’

OSS | Psychosociaal therapeut Wendy van Gaal-Teunissen helpt door middel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) mensen die om verschillende redenen vast komen te zitten. “In momenten van crisis komt toch vaak de vraag ‘Wat wil ik nou echt?’ naar boven”, vertelt Wendy.

“Ik kom bijvoorbeeld veel mensen tegen met een chronische ziekte, maar ook mensen die problemen hebben op het werk en daardoor in het nauw komen, mensen die na een scheiding niet meer weten wat ze willen met hun leven, of mensen die last hebben van angst. Ik probeer eigenlijk iedereen te helpen die bezig is met de vraag, ‘Wat wil ik met mijn leven?’. Met ACT kun je namelijk bijna ieder probleem aanpakken. Wat ik leuk vind is dat ik daarbij cliënten heb van alle leeftijden. De jongste is 17 en de oudste is 83.”

Samen met haar cliënten gaat Wendy aan de slag. “Bij ACT gaat het er niet om dat je zo snel mogelijk van je problemen afkomt, maar juist dat je ermee om leert gaan. Het gaat eigenlijk om het ontwikkelen van veerkracht, waardoor je makkelijker om kan gaan met de uitdagingen in je leven. Daarvoor zijn een aantal processen nodig zoals anders omgaan met je gedachten (mindfulness) en het observeren van je eigen gedachten. Je kunt dan naar je eigen situatie kijken en observeren of je een keuze hebt om erin mee te gaan of niet. Een andere belangrijke stap is acceptatie, en dan bedoel ik niet zomaar je situatie accepteren maar juist ruimte maken voor moeilijke dingen. Als je naar de pijn toe durft te gaan en daar ruimte voor durft te maken, dan gaat de pijn niet zozeer weg maar wel de spanning eromheen. Zo kun je er beter mee omgaan en heb je er minder last van.”

Het is volgens Wendy belangrijk dat je bereid bent om naar jezelf te kijken en te willen onderzoeken. “Daarom zijn mijn kennismakingsgesprekken ook altijd gratis, omdat het voor beide kanten beter werkt. Je moet voelen of er een klik is en ik moet weten dat iemand bereid is een stap te zetten.”