Waarom is het toch  zo moeilijk om de goede voornemens die je elke jaar weer opnieuw maakt  ook echt vol te houden?  Het blijkt dat goede voornemens vaak  in de derde week van januari alweer beginnen te sneuvelen. Een grappig voorbeeld dat afgelopen week voorbijkwam in het nieuws: het komt zelfs terug in de cijfers van maaltijdbezorgers: aan het begin van januari worden er veel meer gezonde bestellingen gedaan, maar verderop in de maand valt de keuze al snel weer op de “vette hap” (Bron: RTL nieuws, 17-1-2020)

Vaste gewoonten zijn niet zo eenvoudig te doorbreken. Dat komt omdat we in onze kindertijd patronen ontwikkelen die ons helpen en die ons beschermen. Maar juist dat wat je vroeger heeft geholpen, kan je later in je leven in de weg gaan zitten. Toch is het gelukkig wel mogelijk om positieve veranderingen aan te brengen in je leven.

Hieronder  vind je een aantal dingen die kunnen helpen:

  • Weet waarom je iets wilt veranderen. Waar komt dat goede voornemen vandaan? Komt het uit jouzelf of vanuit verwachtingen van anderen? Wil je elke week drie keer naar de sportschool gaan omdat je opmerkingen krijgt over je uiterlijk, of  voel je je vaak moe en wil je je fitter voelen?
  • Kies een symbool uit dat je er op een positieve manier aan herinnert waarom je iets wilt doen, zoals een foto van een reis die je wilt maken en waarvoor je fit wilt zijn of een foto van je kinderen voor wie je een ontspannen ouder wilt zijn.
  • Houd het klein: kies van al je goede voornemens er één of twee uit. En deel dat op in kleine stapjes.
  • Zorg dat dat wat je wilt bereiken haalbaar is. Als je nooit hebt getraind, kun je niet binnen een maand de marathon in New York gaan lopen, maar wel een korter traject. Of nog beter: richt je op het lopen zelf in plaats van op het aantal kilometers dat je aflegt.
  • Als je iets wilt veranderen, koppel dat dan vast aan een dagelijkse handeling: doe meteen na het tandenpoetsen een paar oefeningen, maak het rondje dat je in de ochtend met de hond loopt net iets langer, ga elke avond meteen na het eten een uurtje studeren, etc.
  • Bedenk van tevoren waar je tegenaan zou kunnen lopen en bedenk nu alvast een strategie om daarmee om te gaan. Wil je stoppen met alcohol drinken en ga je naar een feestje? Bedenk dan nu alvast wat je in plaats van dat wijntje bestelt-of neem je favoriete alternatief zelf mee.
  • Deel je voornemen met een paar mensen die je vertrouwt. Je voornemen uitspreken naar iemand anders vergroot de kans dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Bovendien krijg je dan misschien wel steun van je omgeving.
  • Over omgeving gesproken: pas die aan. Wil je meer rust en ruimte voor jezelf: creëer dan een fijn plekje helemaal voor jou alleen. Wil je meer studeren: zorg voor een vaste plek waar je rustig kunt werken.
  • Sta jezelf toe te falen. Juist van dat wat er mis gaat kun je heel veel leren. En: je mag elke keer weer opnieuw beginnen.

Veel succes en vooral ook veel plezier gewenst!

 

ACT-training!

Lijkt het je wat om samen met anderen een traject te volgen waarin je anders leert omgaan met situaties, gedachten en gevoelens en daardoor meer ruimte krijgt om te doen wat jou ècht  voldoening geeft?  Waardoor je echt iets bereikt met je goede voornemens?

Meld je dan aan voor het Acceptance and Commitment Therapy (ACT)-traject dat binnenkort in mijn praktijk van start gaat. Dat traject is speciaal bedoeld voor wie geen al te grote problemen heeft, maar wel meer van zijn/haar leven wil maken. Je mag daarbij  gratig gebruik maken van de ACT-Guide app, waarop je na elke bijeenkomst uitleg, filmpjes, oefeningen en audio met geleide mindfulness oefeningen vindt

Kijk voor meer informatie in de agenda of  klik hier:

Goede voornemens?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.