Grothuisje

Manlief en ik gaan er vrijwel  elk weekend samen op uit. Dat deden we al vaak voordat het coronavirus toesloeg en nu er niet heel veel andere uitjes  mogelijk zijn voelt het nog waardevoller om samen te genieten van al het moois in de natuur. Zo kwamen we laatst tijdens zo’n wandeling op landgoed De Oorsprong een “grothuisje” tegen. Het oorspronkelijke huisje stond er al in 1824 en is later herbouwd.

Nu ben ik alweer een heel aantal jaren enorm enthousiast over ACT (Acceptance and Commitment Therapy) ACT is  niet iets dat je er even bij doet; het is een manier van leven. ACT maakt veel gebruik van metaforen, beeldspraken en zo gebruik ik in de therapie met cliënten regelmatig de metafoor van de waterval. Toen ik de  de waterval bij het grothuisje zag en ik eronder ging staan, zag ik er meteen de mogelijkheid in om er iets mee te doen.

Hier komt ie dan : de waterval metafoor:

Eén zijn met je gedachten en gevoelens

Stel je eens voor dat je midden in een waterval staat. Het is een waterval van  gedachten en gevoelens die almaar doorstroomt. Je zit er als het ware middenin en door het almaar neerstortende water (gedachten en gevoelens) vertroebelt je blik op al het andere.

Terwijl je zo bijna één bent met je gedachten en gevoelens, hoeveel contact heb  je met al het waardevolle in je leven?

Stel je voor dat je familie, vrienden en collega’ s  voor je staan. Kun je hen zien en horen? En  hoeveel ruimte heb je om te doen wat je leuk en belangrijk vindt en ook om te doen wat nodig is, zoals klussen die gedaan moeten worden en bijvoorbeeld gezond eten en bewegen?

 

 

Een stapje terug doen

Stel je nu eens voor dat je een stapje terug kunt doen. Het water (je gedachten en gevoelens) stroomt nog steeds door, daaraan verandert niets.  Maar je staat net iets buiten het gekletter van het water.

Wat merk je op? Hoeveel contact kun je nu maken met alles wat op dit moment belangrijk is in jouw leven? Misschien zie je nu meer wegen die je kunt bewandelen. En je hebt ook de ruimte om dat te doen. Je gedachten en gevoelens zijn er nog steeds, maar je kunt nu beter zien of ze je helpen om te doen wat voor jou ook op langere termijn belangrijk is.

 

Flexibel heen en weer bewegen

Af en toe midden in die waterval gaan staan en meegenomen worden door  je gedachten en gevoelens kan  heerlijk zijn.  Dromen mag en kan ook veel moois opleveren.  En natuurlijk is het heel belangrijk om gevoelens als verdriet, angst en boosheid ook de ruimte te geven.

Juist het flexibel heen en weer bewegen tussen het één zijn met je gedachten en gevoelens en het op een afstandje ernaar kijken, opmerkend wat er binnen jezelf om je heen gebeurt  geeft vrijheid en brengt je in de richting van een rijker leven.

 

Ik wens je alles toe  wat je nodig hebt om dit te gaan doen!

Veel liefs,

Wendy

 

 

Waterval

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.