flyer ACT

Wat wens jij jezelf toe?

Stel je voor dat je zou leren om je gedachten niet meer zo serieus te nemen en dat je weer onbevangen in het hier en nu komt te staan.

Stel dat je in staat zou zijn om alles wat je tot nu toe liever uit de weg gaat, toe te laten, waardoor je het gevecht met je angsten niet meer aan hoeft te gaan.

Stel dat je een nieuwe, zachtaardige relatie met jezelf creëert, los van je zelfbeeld en alles wat je van jezelf moet.

Wat als je zou ontdekken hoe jij je leven het liefste vorm zou willen geven, en je manieren krijgt aangereikt die je in staat stellen om je eigen pad te gaan bewandelen?

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kan jou op weg helpen!

ACT leert je handiger omgaan met problemen, zodat je niet steeds vastloopt.   Daardoor heb je meer ruimte om je bezig te houden met de waardevolle dingen in je leven.

Het is een bewezen effectieve methodiek die zowel elementen uit de gedragstherapie als vanuit de oosterse psychologie in zich draagt.  Er is aandacht en erkenning voor de pijn of spanningen die je met je meedraagt en je leert hoe je daarmee om kunt gaan.  Je staat stil bij wat jouw leven zinvol maakt en van daaruit kun je je leven richting geven.

400px-ACT_hexaflex

Zes kernprocessen

In elke ACT-therapie of training komen 6 onderdelen aan bod:

 • Acceptatie: ruimte maken voor vervelende gevoelens
 • Defusie: afstand nemen van gevoelige gedachten
 • Zelf als context: op een andere manier naar jezelf kijken
 • Hier-en-nu: aandacht leren richten op het hier-en-nu
 • Waarden: stilstaan bij wat jij belangrijk vindt
 • Toegewijde actie: investeren in de dingen die je belangrijk vindt

Bron: Jansen, G. & Batink, T. (2014). Time to ACT Het basisboek voor professionals. Uitgeverij Thema, Zaltbommel.

 

Al deze onderdelen hangen met elkaar samen en door hieraan te werken vergroot je je psychologische flexibiliteit. Je wordt veerkrachtiger, kunt beter omgaan met de moeilijkheden op je pad en daardoor komt er meer ruimte in je leven.

Dat gaat niet vanzelf. ACT is een actieve vorm van  therapie waarbij in en buiten de sessies veel geoefend wordt. De oefeningen zijn afwisselend en kunnen zo ingezet worden dat ze goed aansluiten bij wat jij nodig hebt.

Door met ACT aan de slag te gaan, verandert er echt iets in de basis van waaruit je leeft en hoe je leeft. Juist dat maakt dat ACT vrijwel voor iedereen iets kan betekenen!

 

Wanneer een training en wanneer therapie?

Het volgen van een ACT-training is geschikt voor iedereen die voldoende ruimte voelt om aan zichzelf te werken en dit graag samen met anderen kan en wil doen. Daarin worden altijd ieders grenzen gerespecteerd. Voor wie meer intensieve begeleiding nodig heeft, raad ik een persoonlijk traject aan, omdat daarin meer ruimte is om aan te sluiten bij specifieke hulpvragen. Ook daarvoor kun je bij mij terecht. Kijk daarvoor bij het onderdeel Therapie.

Voorafgaand aan de training neem ik met alle deelnemers contact op en dan is er ruimte om op eventuele vragen in te gaan. Wil je eerder informatie, neem dan contact op via het contactformulier  of bel naar 06 36042640

 

ACT-training in Oss of op locatie

 • 6 bijeenkomsten van 2 uur per keer
 • In Oss of  Den Bosch
 • Kleine groepen
 • Kosten: 200 euro inclusief materialen.
 • Kijk voor datums en aanmelden in de agenda