Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren.
Johan Wolfgang von Goethe
Wij hebben allemaal een aantal dingen nodig die we als het goed is als kind van onze ouders krijgen en later in ons leven van onszelf en van anderen. Dit worden onze psychologische basisbehoeften, ook wel kernverlangens genoemd. Het gaat om:
- acceptatie,
- aanmoediging;
- bevestiging;
- begrip;
- bewondering;
- erkenning;
- geruststelling;
- goedkeuring;
- veiligheid;
- vertrouwen;
- respect en
- waardering.
Die basisbehoeften zijn de drijfveer van ons doen en laten, dus dat wat ons in beweging brengt.
Soms maken we onze keuzes heel bewust, maar vaak ook helemaal niet. Als je bijvoorbeeld enorm actief als vrijwilliger bent, doe je dat misschien omdat je je wilt inzetten voor de maatschappij. Tegelijkertijd krijg je ook wat terug, zoals bijvoorbeeld waardering en erkenning.
We kennen ook de ouders die in hun kind een kampioen zien en alles opzij zetten om dit te realiseren. Misschien willen zij hun kind de bewondering, erkenning en aanmoediging geven die zij zelf als kind misten. Zolang je daarmee de ander en jezelf niet tekort doet is dat prima. Uiteindelijk zou het natuurlijk mooi zijn als we dat waar we in de buitenwereld naar op zoek zijn ook binnen onszelf kunnen vinden.
We voelen ons allemaal wel eens ongelukkig en tekort gedaan.
Soms is daar een oorzaak voor aan te wijzen, wordt bijvoorbeeld je contract niet verlengd omdat dat het bedrijf waarvoor je werkt teveel kost of krijgen je beste vrienden, met wie je het altijd zo gezellig had kinderen, waardoor ze minder tijd hebben voor jou. Wat ik minstens even vaak tegenkom, is dat mensen hun leven op het eerste gezicht prima voor elkaar hebben, maar toch neerslachtig zijn of zich leeg voelen. Herken je dit gevoel? Sta dan eens stil bij je diepere verlangens.
Hieronder vind je een manier om dat te doen.
Je wensen onderzoeken
Ga zitten op een rustige plek, waar je de rust en de ruimte hebt en er even niets hoeft.
Volg een paar keer met je aandacht je ademhaling, zonder er iets aan te veranderen
Ga met je aandacht naar binnen.
Stel je voor dat je in een mooie, prettige omgeving loopt. Je voelt je er ontspannen en vrij. Je loopt in je eigen tempo rond.
Dan wordt je aandacht getrokken door een warme gloed. Als je dichterbij komt, zie je dat het een wonderlamp is. Aan die lamp hangt een briefje met jouw naam er op. Je pakt het briefje en leest het volgende:
- Je mag maar liefst 15 wensen doen. Er zijn wel twee voorwaarden: je mag alleen voor jezelf wensen, dus niet voor anderen en je mag er niet lang over nadenken.
- Open nu je ogen en schrijf zo snel je kunt 15 wensen op. Het mogen er niet meer, maar zeker ook niet minder zijn. Het kunnen dingen zijn die je graag wilt hebben of wilt doen of iets waar je naar verlangt in je relaties of in je werk.
- In je verbeelding kan alles, dus leeftijd, geld, angst of gezondheid doen er even helemaal niet toe. Ook als je denkt dat het rare of onmogelijke wensen zijn, schrijf ze op!
- Ga je gang! Doe dit niet “in je hoofd” maar pak daadwerkelijk pen en papier en schrijf ze op.
- Als je 15 wensen op papier hebt staan, bekijk je ze nog eens goed en maak er dan een top 3 van
- Schrijf elke wens uit je top 3 apart op een velletje papier.
- Schrijf voor elke wens aan de achterkant het woord uit de rij hieronder dat daarbij past:
- acceptatie, aanmoediging; bevestiging; begrip; bewondering; erkenning; geruststelling; goedkeuring; veiligheid; vertrouwen; respect, waardering
- Leg de drie briefjes op een plek waar je ze gemakkelijk kunt pakken, bijvoorbeeld in een doosje of in een vakje van de tas die je vaak bij je hebt. Lees ze minimaal één keer per week hardop voor en leg ze daarna weer weg.
- Vertel ook iemand die dicht bij je staat over de wensen die je hebt opgeschreven. Misschien voelt diegene er wel iets voor om deze opdracht ook voor zichzelf te doen.
- Plan in je agenda over drie maanden een afspraak met jezelf om nog eens stil te staan bij de wensen die je nu hebt opgeschreven. Deel dit met iemand, liefst met de persoon waarmee je er al eerder over hebt gesproken.
Dit is een opdracht met een open einde, want als je alles van tevoren weet, blijft er niets te wensen over.
Tip: kijk nog eens terug naar het citaat aan het begin van deze blog. En één ding is zeker: jij mag zijn wie je bent, mèt al je wensen en behoeften.