De laatste jaren zijn de inzichten over pijn sterk veranderd. Ons pijnsysteem blijkt  veranderbaar en beïnvloedbaar. Dat is best ingewikkelde materie, zeker ook voor  kinderen.

Toen ik het boek “Mijn beschermende brein- Hoe je brein jou beschermt met pijn” ontdekte, was ik, zelf beelddenker, meteen verkocht. Het is geschreven door fysiotherapeut Kitty Rumping, die, zelf werkend in een chronisch pijnteam, veel vragen kreeg over dit onderwerp. Ze is er toen zelf maar een boek over gaan schrijven. Het staat staat vol met  prachtige, verhelderende illustraties van Ramona van Bakkum.

Het boek is nog maar net verschenen en verkrijgbaar in een paar boekhandels en via de bijbehorende website, maar is nu al een succes. En nee-ik word niet betaald voor het tippen; ik ben gewoon heel enthousiast en wil het met je delen!

Alle pijn wordt geproduceerd door het brein

In dit boek wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd  dat chronische pijn door veel meer factoren ontstaat dan puur door een beschadiging van iets in je lichaam. Alle pijn wordt geproduceerd in het brein. Gedachten, emoties, gedrag en omgeving beïnvloeden de afstelling van het zenuwstelsel.  Op een heldere en beeldende manier wordt uitgelegd op welke manier het immuunsysteem en het hormoonsysteem ontregeld kunnen raken, waardoor je ziek kunt worden en ook hoe je de afstelling van het pijn-en stresssysteem kunt veranderen. Dat laatste is niet zo eenvoudig als het klinkt, maar zeker wel mogelijk, eventueel met wat hulp van buitenaf.

 

Bewustwording

Doel van het boek is om bewustwording te creëren in een wereld waar veel kinderen te maken hebben met chronische vermoeidheid en pijn. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar en hun ouders. Mijn ervaring is dat het inzicht krijgen in de werking van het zenuw- en hormoonstelsel en daarbij ook nog het immuunsysteem lastig kan zijn voor mensen zonder medische achtergrond.  Ik vind het boek dan ook een uitkomst voor iedereen die op een laagdrempelige manier meer te weten wil komen over wat pijn en stress met mensen kan doen.

 

Ik leg het ook zeker neer in de wachtruimte van mijn praktijk!

Hartelijke groet,

Wendy van Gaal-Teunissen

Boektip: Mijn beschermende brein

Een mening over “Boektip: Mijn beschermende brein

 • 30 juni 2019 op 20:30
  Permante link

  Hoi Wendy, ik werd door mijn partner attent gemaakt op jouw tip over ons boek op jouw website.
  Wat heb je ons boek mooi samengevat! Het is voor mij als schrijver enorm fijn om dit te lezen, ik heb nog niet eerder een boek geschreven moet je weten. Maar dit boek voor kinderen móest er gewoon komen, we hopen bij te dragen aan de preventie van langdurige pijn en vermoeidheid. En aan de reacties van kinderen en mensen die met ki deren werken, doet het zijn werk!!!

  Héél erg blij om.
  Hartelijke groeten van Ramona en Kitty

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.